Pedicuren

 

 

Bij koeien moeten zo af en toe de hoeven gekapt worden. Als de hoef harder groeit dan dat hij slijt, dan wordt de hoef te dik en het loopvlak wordt ongelijk. Als een koe op een ongelijke hoef loopt dan krijgt ze onder haar zool drukplekken (soort likdoorns). Loopt een koe te lang met drukplekken, dan wordt de drukplek een zoolzweer. Als dat gebeurd gaat een koe behoorlijk mank lopen. De hoeven van alle koeien zijn verschillend. Zo zijn er koeien die 5x per jaar “bekapt” worden en dan nog regelmatig mank lopen, ook zijn er koeien die 1x per jaar bekapt worden en slechts een kleine correctie nodig hebben.

 

Hilly is bijvoorbeeld een koe met een slechte spijsvertering en dus ook onherroepelijk slechte hoeven. Hilly is een oude, zwaarlijvige koe en sjokt al zuchtend door het leven. Nu loopt ze door een drukplek nog mank ook en dat ziet er meteen heel zielig uit. Tijd door een pedicurebehandeling dus! Daar hebben we een speciale pedicurebox voor. Zo kunnen we de achterpoot van de koe op hijsen en met een speciaal loeischerp mesje de hoef vlak snijden.

 

Voor koeien is het klauwbekappen dus net als naar de tandarts gaan voor mensen. Agnes bijvoorbeeld doet er werkelijk alles aan om niet bekapt te hoeven worden waardoor het voor haar en voor mij een vreselijk drama wordt. Bij Hilly valt dit gelukkig mee, ze blijft rustig staan op drie poten tot ze klaar is.

Hilly loopt nu gelukkig weer een stuk beter, hoewel ze met koeien uit de wei halen (voor het melken) nog steeds de laatste is. Maar dat zal altijd wel zo  blijven.

De Buitenplaats

Bram & Ilse

Surmerhuizerweg 10

1744 JC Eenigenburg

0226395734

bram.ilse@hetnet.nl

www.loeigoeiezuivel.nl

Wil je onze nieuwsbrief per mail ontvangen? Of weet je anderen die dat leuk vinden? mail dit dan ff naar bram.ilse@hetnet.nl

Hilly staat in de box om gekapt te worden

De zool wordt vlak gesneden

De koeien worden uit het weiland gehaald om gemolken te worden. Hilly loopt op haar eigen tempo achter de kudde aan.