De Buitenplaats Bram & Ilse Surmerhuizerweg 10 1744 JC Eenigenburg 0226395734  info@loeigoeiezuivel.nl www.loeigoeiezuivel.nl

30-7-2010

Er is vorige week weer een koe van ons naar de slager gegaan. In Schagen wordt ze geslacht en Slager Schouten in Hoogwoud maakt het vlees gebruiks klaar. Simone en ik verpakken het vlees in zakjes en twee dagen later als het diepgevroren is, verdeelt Ilse de zakjes  in 5 en 10 kg pakketten.  “Hoe heette ze?”,vraagt Simone opeens aan mij terwijl ik een blauw plakbandje om een zakje klik. “Weet ik echt niet hoor”,zeg ik al kijkend naar de vrouw van de slager. Net stond ze nog klanten te helpen in de slagerij en nu fietst ze met haar jongste achterop naar school om haar twee andere meisjes te halen.”Moet je aan de slager vragen”.Simone kijkt heel raar.”Je weet toch wel hoe je eigen koeien heten?” “Oh de koe bedoel je, ik dacht……... De koe heette ehh…. Weet ik eigenlijk ook niet.” “Nou, dan had je niet zo veel met haar op “. Zegt Simone en dat klopt eigenlijk wel. We hebben de koe twee jaar geleden gekocht van Natuurlijk Genoegen een biologisch-dynamische boerderij in 3huizen. Het was eigenlijk de bedoeling om haar 10 jaar te melken maar de slotgaten van haar twee achter spenen waren beschadigd geraakt en dus konden we haar niet meer melken.

We zijn al op de helft als de slager even komt kijken. Met een moeilijk gezicht kijkt hij naar de keurig met zakjes gevulde kratten. Of wij ze in de vriescel wilden zetten want hij had het in z’n rug en de kratten die wij hadden gepakt zijn wel erg groot en zwaar. Nog niet drie weken geleden lag ik zelf ook in mijn bed met spit en had ik een kwartier nodig om me om te draaien. Vreselijk!! “Heb je misschien ook kleinere kratten?”

vraag ik meteen want ik heb natuurlijk geen zin in nog een keer spit. Ik hevel de zakjes meteen over in kleinere kratjes en doe de kratten maar halfvol. Ilse moet ze straks ook allemaal nog een keer uit de vriescel tillen. Simone is het er helemaal mee eens, want ook zij heeft een zere rug. De hele ochtend heeft ze melkmonsters afgenomen tijdens het melken bij een boer. Vier en een half uur had ze in de melkput staan bukken en wachten. “Vier en een half uur??”vraag ik verbaasd. Hoeveel koeien heeft die man wel niet. “302 koeien, hij is van acht uur ‘s ochtends tot half één aan het melken”.En ‘s avond dan?” ‘Van zeven uur ‘s avond tot half twaalf’.Tjee dan ben je dus bijna de hele dag aan het melken. Ik vraag me af waarom sommige boeren zo enorm veel koeien willen hebben. Laatst vroeg een stagiaire aan mij. “Wat is het voordeel van een gemengd bedrijf?’ Nu weet ik het: Afwisselend werk, de hele dag in de melkput lijkt me ook niks.”De boeren jutten elkaar gewoon op”zegt Simone. Haar vriend is ook boer en wil ook meer koeien gaan melken. En ook ik voel dat soms. Zo was het al op school, hoe hoger je cijfer hoe beter je bent, wiens vader had de grootste trekker? Wie reed het hardst op z’n brommer? Wie kan het hardst lopen? Wie is het sterkst? En nu 25 jaar later wie heeft het grootste bedrijf? Tja, zo zit deze wereld in elkaar. Het wordt er met de paplepel in gegoten. Als ik dan tussen al die grote boeren ben krijg ik ook het gevoel dat ik niet meetel. Ik moet dan heel goed bij mezelf blijven en mezelf de vraag stellen: Wat wil ik zelf  eigenlijk ? Dat zouden misschien meer boeren moeten doen.

Klein pakket  +/- 5 kg

 

6 x 250 gr gehakt

2 x 2 st biefstuk

2 x 2 st kogel biefstuk

2 x 2 st magere lap

1 x entrecote

1 x sucade lap

2 x 250 gr tartaar

1 x 2 st  riblap

1 x poulet

1 x bieflap

 

prijs  12 euro per kg

 

(De samenstelling kan iets afwijken)

Groot pakket   +/- 10 kg

 

8 x 500 gr gehakt

1 x ribeye

2 x 2 st haas biefstuk

2 x 2 st kogelbiefstuk

5 x 2st magerelap

1 x entrecote

2x 2 st bieflap

1x 250 gr poulet

1 x Rosbief

2 x Riblap

1 x rollade

1 x 250 gr tartaar

 

prijs 12 euro per kg

(De samenstelling kan iets afwijken)

Vlees Bestellen!!

5 kg Pakketten of

10 kg Pakketten

12 euro per kg

Diep gevroren

In kleine porties verpakt

Bel 0226 395734

Of mail ons

bram.ilse@hetnet.nl

 

Sjaan