Half vol Vet lekker

 

We zijn al een heel tijd bezig met de voorbereidingen om halfvolle melk te maken  En nu is het dan eindelijk zo ver.

“Hoe maak je half volle melk”, zei iemand een keer tegen mij? Aanvullen met water?? Nou,was dat maar waar,dat zou heel makkelijk zijn en lucratief. Nee, half volle melk maak je door het vet uit de melk te halen dmv een melk centrifuge. De melk wordt dan zo hard in de rondte gedraaid dat het vet in de melk naar buiten wordt geslingerd. Vet is lichter in gewicht dan de rest van de melk en dus wordt die het verst naar buiten geduwd.

 

Dat principe hebben Merel en ik ten lijven onder vonden. Merel was toen 4 jaar en we hadden veel plezier op de kermis. Op het eind wilde Merel nog in een soort spin. “Eerst even kijken hoe hard hij draait”, zei de verstandige vader in mij. Maar het was nogal rustig en de molen ging niet draaien omdat er niemand in stapte. Ik keek zo eens naar de elektromotor en de aandrijfriemen. Dat kan nooit echt hard gaan zei de technisch ingenieur in mij. “Kom Merel,we gaan er in”,zei het kind in mezelf. Maar die spin draaide echt heel hard in de rondte en aan het einde van de rit zat Merel op mijn schoot. Niet van de angst maar doordat ze naar buiten werd geslingerd. “Nog een keer’!”, gilde Merel blij. Nee,nu gaan we echt naar huis ,zei ik als de verstandige vader.

 

Vorige week hebben we al stiekem proef gedraaid. We hebben een deel van de yoghurt afgeroomd. Heeft iemand het geproefd of  gemerkt???  Het afromen ging perfect. We hielden een pan vol heerlijke room over.  Van die room gaan we slagroom maken, cremefraiche en boter. De slagroom is dus een nieuw product. De cremefraiche niet maar wordt wel veel beter. Eerst maakten we cremefraiche door melk op te laten romen en dan het vet er af te scheppen. De dikte was dan nogal wisselend. Met afgeroomde room is het dikker en lekkerder. Met de room die over blijft maken we boter zodat we voortaan geen boter tekort meer hebben.

 

Na het afromen moet de melk overgepompt worden naar een koeltankje. Dat ging minder goed met het proefdraaien. De slang schoot van de pomp en de melk spoot als een grote fontein door het zuivel lokaal. Tank onder de melk, Bram onder de melk, maar ook de pomp werd bedolven onder de melk en kreeg daardoor kortsluiting en verbrandde van binnen. Oeps,even Apeldoorn bellen. Inmiddels hebben we weer een nieuwe pomp en kunnen we vanaf deze week dus Half volle melk draaien.

VET LEKKER DUS!!

De vet centrifuge.

Aan de ene kant komt er magere melk uit en aan de andere kant dikke room.

Opstelling van de melkcentrifuge.

Boven op een grote pan waar de verse rauwe melk in komt.

De melk gaat door de centrifuge heen en komt dan als magere melk in de pasteur ketel. Halverwege  het melken gaat de volle melk rechtstreeks in de pasteur bij de magere melk. En voila : “Halfvolle melk”.

Weetjes

 

Ž Het is voor ons erg moeilijk in schatten hoeveel half volle melk we moeten maken. We hebben dus maar de helft vol en de andere helft halfvol gemaakt. Het kan dus zijn dat een van beide eerder op is dan de ander.

Ž Halfvolle Yoghurt is weer iets lastiger te maken maar komt er ook aan!!

Ž Om half vol te kunnen draaien hebben we een koeltankje gekocht, in Rotterdam en dus reden we met een koeltank door hartje Rotterdam.

Ž Omdat halfvolle melk veel bewerkelijker is voor ons hebben we besloten dat de halfvolle melk even duur te maken  als de volle melk.

Ž We raken veel lege flessen kwijt . Willen jullie de lege flessen weer bij ons inleveren ipv  in andere winkels?

Ž  

Principe van de melk centrifuge is dat de lichtste delen het verst naar buiten worden geslingerd.

Op de kermis kan je dat

proefondervindelijk meemaken

13-1-2008

Melkkoeltank voor de opslag van de halfvolle melk. Wat een schatje hé?