twaalf jaar geleden vond ik een elektrische motor en een ronde vloerborstel in een oudijzerbak. (Ja ik ben een echte scharrelaar). Die heb ik toen mee genomen want met een beetje fantasie zag ik daar een automatisch draaiende koe borstel in.  Het is namelijk erg vervelend om kriebels te hebben en niet te kunnen krabben. Koeien zijn niet erg lenig . Met de kop helemaal naar de zijkant gedraaid krabt ze met haar vieze achterklauw haar oog. Dat ziet er heel onhandig uit. Maar als ze kriebel op haar rug heeft dan lukt het haar niet om te krabben. Een paard rolt dan over zijn rug op de grond, maar dat zie ik een koe niet doen. Na wat gesleutel hing er bij ons dus een rond draaiende borstel in de stal. Het was een schot in de roos. Onze koeien vonden het helemaal geweldig en stonden in de rij om geborsteld te worden. Anderhalf jaar geleden ging hij stuk. En omdat de borstel totaal versleten was moest er maar een nieuwe komen. Ondertussen zijn er echt professionele koeborstels te koop.

 

Dat is mooi, dacht ik, dan hoef ik er geen één te maken. Maar toen we het prijskaartje zagen ben ik toch maar weer mijn werkplaats in gedoken. En nu na 1,5 jaar gemis kunnen de koeien zich weer laten verwennen door een geheel vernieuwde koeborstel. Een andere veel zuinigere en met een super stil motortje van Wilm ( bedankt). Nu merk je pas hoe veel lawaai die oude motor maakte. Maar ja, hij lag waarschijnlijk ook niet voor niets in de afvalbak. Een frequentie regelaar om precies de goede draaisnelheid te creëren van Marco ( bedankt). De ophanging van onderdelen van onze Botmann bollenrooier (fijn een tweede leven). De ophang veer  van de vorige koeborstel (toch nog iets gebruikt van de oude borstel).En de borstel gekocht bij Alfalaval. Sommige koeien vinden het nog iets wat vreemd dat grote gele ding in de stal. Brecht durfde er bijna niet langs te lopen om naar de melkput te gaan. Maar als ze eenmaal  ontdekt hebben waar het gele ding voor dient dan zijn de koeien er niet meer weg te slaan. Wil je ook gekriebeld worden of gewoon even kijken naar de borstel ? Onze stal is altijd open.

De Buitenplaats Bram & Ilse Surmerhuizerweg 10 1744 JC Eenigenburg 0226395734 Bram.ilse@hetnet.nl www.loeigoeiezuivel.nl

Koe Martine laat zich verwennen door de koeborstel

Koe onder de

Koeborstel

getekend door Merel

Tekstvak: Koe