Veel gestelde Vragen:

Jullie boter is heerlijk, maar het is zo vaak op
Hoe kan dat ???

De boter is een bijproduct van de karnemelk. Met het karnen van de melk krijgen we boter.
Van 5 liter karnemelk komt één potje boter.
Die verhouding is iets scheef want de meeste mensen nemen één fles karnemelk en één potje boter.
Als we meer boter willen hebben dan moeten we karnemelk weg gooien .
Dat is zonde en de boter wordt dan heel erg duur.
Dus ja, alleen op zondag boter eten.
Hoe maken we karnemelk en boter ?

Waarom is de yoghurt soms dun

Wij vullen de flessen als de melk nog vloeibaar is
en laten de yoghurt "rijpen" (aanzuren) in de fles ipv in een grote ketel.
Omdat de melk aanzuurt in de fles blijft de eiwit sructuur
in tact en hoeven we geen slijmstoffen te gebruiken die normaal wel in yoghurt zitten
Hierdoor smaakt onze yoghurt bijzonder zacht en mild..

Maar geen slijmstoffen in de yoghurt heeft ook een nadeel.
De eiwit structuur kan snel uitéénvallen en dan wordt de yoghurt wat dunner.

Het is daarom verstandig om onze yoghurt uit de fles te lepelen
Of de room er evt. af te scheppen en de yoghurt in één beweging los schudden.
Zo blijft de eiwit structuur in tact.

Voor een uitgebreider verhaal zie "de zuivel pagina"

Waarom is loeigoeiezuivel zo veel lekkerder dan zuivel in de supermarkt ¿¿

Eigenlijk zou het begin al zo simpel kunnen zijn: Onze koeien eten gras ipv. allerlei bijproducten.
Daarom is de smaak van onze melk zoveel anders.
Onze koeien krijgen ook echt alleen maar onbespoten gras met diverse kruiden van eigen teelt.
De zuivel industrie en de boeren doen veel te ingewikkeld.
Alles wordt eerst uit zijn verband gehaald en daarna in een standaard samenstelling weer samengevoegd
Wij doen dat anders.
We varen met de stroom mee.
Zoals de natuur het ons brengt.
De koeien eten gras. Ze geven lekkere melk en daar maken wij zuivel van.
Zo simpel is het.
Nieuwsbrieven lezen hier over ??

Er zitten soms klontjes in de karnemelk

Die klontjes zijn kleine boter klontjes.
Als we karnemelk maken dan drijft na het karnen de boter boven op de karnemelk.
Als dit goed lukt dat kleeft de boter zo goed aan alkaar dat we probleemloos de karnemelk
er onder uit kunnen tappen.

Maar soms wil het niet erg boteren, ofwel dan valt de boter uitelkaar in hele kleine klontjes,
die we er moeilijk uit gezeeft krijgen. Deze kleine boter klontjes drijven dan in de karnemelk.

Of de boter wil boteren ligt vaak aan de temperatuur van de melk als we gaan karnen.
Als de melk te warm of te koud is dan lukt het niet.
Als de vetstructuur in de melk veranderd (door bv. gras van een ander weiland)
moeten we op een andere temperatuur karnen.
Dit is soms echt lastig inschatten.


Op de melk komt een room laag, dat is heel raar!

De melk in de supermarkt wordt gehomogeniseerd.
Dat wil zeggen dat de melk door hele kleine gaatjes wordt geperst
waardoor de vetbolletjes zo klein worden dat ze niet meer gaan drijven.
Hierdoor wordt de melk homogener.
Wij vinden dat stom en laten de melk gewoon zo als ze uit de koe komt.
Melk met een roomlaag zoals het hoort .


Wat moet ik met de lege flessen en potjes doen?

De lege flessen gebruiken we weer op nieuw.
De flessen mogen dus schoon en zonder stickertje weer worden ingeleverd.


Ik vraag me af..................

Als je mag kiezen ?

Je bent in de hemel en je staat op het punt weer terug te gaan naar de aarde .
God vraagt : " Wil je een spannend leven of een saai leven ??
wat zou je dan kiezen ??????????


Mag ik loeigoeiezuivel als ik zwanger ben ?

Onze zuivel producten zijn gepasteuriseert en dus veilig om te eten als je zwanger bent.
p.s. gefeliciteerd :)


Zuivel is toch helemaal niet zo goed voor een mens

Dat klopt !
Zuivel is bedoeld voor zuigelingen en niet zo zeer voor volwassenen.
Melk is zeer voedingsrijk; vet ,eiwit, mineralen en vitamines.Alles zit er veelvuldig in.
Bedoeld om flink van te groeien, wat babys en kleine kalfjes ook moeten doen.
Volwassen mensen hoeven niet meer te groeien dus eet niet te veel zuivel.
Zuivel is een luxe product, dus het is absoluut verstandig om het met mate te gebruiken !


Hoe kom ik aan een sleutel voor een zuivel huisje ¿

Je kan ons mailen: onze koeiengeven@loeigoeiezuivel.nl
Je kan dan een sleutel op komen halen op de boerderij.
We vullen een machtigingsformulier in voor de incasso en leggen dan uit hoe alles werkt.
Een sleutel kost 5 euro borg .