Is de nieuwsbrief niet goed te lezen klik dan hier voor de online versie.

Buitengewoon plaatselijk nieuws van boerderij de Buitenplaats
Loeigoeiezuivel

Over : Zuivel en Vlees

Zuivelboerderij : De Buitenplaats

Ik heb altijd het gevoel dat wij een zuivelboerderij hebben:
Oftewel dat we vooral zuivel produceren.

Dit komt waarschijnlijk omdat wij twee keer per dag melken en al die
liters elke week omtoveren tot yoghurt, karnemelk en noem maar op.

Maar is dat eigenlijk wel zo ??

 

 

 

Reclame

Boerderij de buitenplaats

heeft weer vlees
worsjes hamburgers, stoofvlees, noem maar op.
Nieuw : Rookworst

Als je ons mail wanneer je wilt komen
dan zorgen wij dat we thuis zijn
!

Kalfjes

Onze koeien moeten elk jaar een kalfje krijgen om zo melk te kunnen blijven geven.
Wij hebben 25 koeien. Dat wil dus zeggen dat er elk jaar 25 kalfjes geboren worden op onze boerderij.

Van deze 25 kalfjes houden we 4 koekalfjes die later melkkoe worden.
De rest van de kalfjes verkopen we als ze een maand oud zijn aan een biologisch veemesterij bedrijf.
We hebben zelf te weinig land en stallen om ze te kunnen houden.
Maar als al die kalfjes op onze boerderij groot zouden worden voor het vlees
en de kalfjes worden twee of drie jaar voor ze geslacht zouden worden
dan betekent dat we er dus 50 of 75 koeien en stieren extra bij hebben !



Nuchtere kalveren afkomstig van melkveebedrijven worden verkocht op de veemarkt

 

Loeigoeiemelkkoeien

Elk jaar komen er dus vier nieuwe melkkoeien (vaarzen) bij de melkkoeien en er gaan ook vier oude melkkoeien weg.
Deze vier koeien worden geslacht en verkopen we als exclusief Loeigoei vlees.

Doordat onze koeien vrij oud worden en de vervanging dus laag is
hebben we maar weinig koeien te verkopen.
Hierdoor lijkt het dat we veel melken en weinig vlees verkopen.
Maar schijn bedriegt ?


Onze koeien geven Zuivel

 

en vlees

 

Wat als we alle kalfjes zouden houden ?
Hoeveel vlees zouden we dan produceren ?
Dan zouden er elk jaar geen 4 koeien naar de slacht gaan maar 25 koeien.
Eén koe geeft ongeveer 225 kg vlees.
Dat is 5600 kg worstjes en hamburgers.
Dat is een enorme berg !

Hoeveel mensen kunnen daar van eten ??

In Nederland eten we gemiddeld 71 kg vlees per perzoon per jaar.( Dat mailde Marijke mij laatst.)
Wij kunnen dus 80 mensen van vlees voorzien met ons bedrijfje.
En als we wat minder vlees zouden eten, en daar ben ik erg voorstander van,
dan kunnen we dus wel 160 mensen van vlees voorzien !
Is dat meer dan onze zuivel ??

Ellen is een echte melkkoe

Volgens zuivelonline gebruiken wij Nederlanders 123 kg melkproducten per jaar
(Ik weet niet of dit incl. kaas is ).
Onze koeien geven 100.000 liter melk per jaar.
Dat is melk voor 800 mensen.
10 keer meer dan dat we vlees produceren.

Is melk goed voor elk ??

 

 

800 mensen??
Bram, hebben jullie zoveel klanten?
Nee, zoveel klanten hebben we niet.
Er gaat nog een deel van onze melk ( ongeveer 35.000 liter) naar Zuivel Zuivel in Limmen.
Zelf verwerken we 65.000, dus we zouden ongeveer 528 klanten moeten hebben.
Dat is best veel.
Nu ik dit uitreken ben ik zelf verbaasd.

Melkauto van zuiver zuivel
één keer in de drie dagen komt
zuiver zuivel onze melk ophalen die we niet verzuivelen

 

vegatariër

Voor de vegatariërs onder ons betekent dit hele verhaal
dat als je zuivel gebruikt er ook een stukje vlees aan vast zit.
Het is ieders goed recht zelf te bepalen wat je eet.
Maar het is ook goed te weten dat je verantwoordelijk bent
voor een stukje vleesproductie als je zuivel gebruikt.

wortels zijn lekker en gezond

 

Afin , een heel verhaal.
Het moraal van dit verhaal,
ofwel
De koe, euhh ik bedoel de cloe:


We hebben weer vlees :)

 

De Buitenplaats
Bram en Ilse
Surmerhuizerweg 10
1744 JC Eenigenburg
www.loeigoeiezuivel.nl

 

deze mail is verzonden naar {{email}}

Wil je meer nieuwsbrieven lezen of je zelf inschrijven voor de nieuwsbrief?
meer nieuwsbrieven en inschrijfformulier

Vind je onze nieuwsbrieven stom ?
irriteer je niet en schrijf jezelf uit